Geen pilletje

Geen pilletje

In de begeleiding van jongeren krijg ik vaker te maken met de verwachting dat er een probleem is, dat ik de oplossing heb en dat die oplossing bestaat uit een (symbolisch) pilletje. Dit is een oppervlakkig misverstand dat ik meteen de wereld uit wil helpen.

Niks in het leven is een probleem, hoewel er natuurlijk wel iets kan zijn waar je last van hebt of tegenaan loopt. Er is zeker geen kant en klare oplossing, want het leven is een doorgaand proces waarbij je in elke fase nieuwe en andere stappen zet, en nieuwe en andere lessen te leren hebt.

En juist daar leg ik de nadruk: op het leven zelf. Jongeren lijken de indruk mee te krijgen dat een leven geen problemen hoort te hebben, dat er voor alles een instant fix is en dat die fix niet in jezelf te vinden is.

De reden dat ik hier niet aan meedoe is omdat dit alles gebaseerd is op onjuiste aannames. Het leven is niet makkelijk, comfort is niet het hoogste levensdoel en vooral: voor dit leven, en zeker ook in deze tijd, heb je een stevige ruggegraat, ballen en een realistische kijk op het leven nodig.

Ik werk niet in illusies, en ik weet uit eerste hand hoe ongenadig genadeloos het leven kan zijn. Juist daardoor heb ik geleerd dat ik een kracht ‘bezit’ die vele malen sterker is dan welk lijden dan ook.

En de sleutels tot deze kracht? Durven kijken, eerlijkheid, en onder ogen durven zien dat de makkelijke oplossing nooit de juiste is. Als je spieren wil kweken moet je aan de slag, en geen pilletje slikken om maar sterker te worden. Dan kom je nooit bij de ongelooflijke, levendige, no-nonsense kracht.

Je steeds laten afleiden, dingen laten wijsmaken (gebruik je eigen intelligentie!!), de makkelijke weg bewandelen houden je weg van die kracht. Dan kun je inderdaad makkelijk geloven dat jij niks zelf kan, en voor alles afhankelijk bent van anderen.

Voor iemand als ik, die een broertje dood heeft aan afhankelijkheid, is dit niet goed genoeg. There must be a better way 🙂

And there is. Let’s find out, shall we?

Leven is ontdekken, niet leven vanuit (bogus) aannames.

So let’s go!