Groen licht voor hoogsensitiviteit

Groen licht voor hoogsensitiviteit

In de jongere levensjaren beleef je alles al intensiever, zeker als je wat gevoeliger bent. Hersenonderzoek wijst uit dat er meer prikkels worden doorgelaten en emoties worden intensiever beleefd, van jezelf en van de ander. Gevoeligheid wordt vaak gezien als zwakte, of overgevoelig genoemd. Alsof het een pre is als je ongevoelig bent.

Toch wordt er met een algemene, minder gevoelige maat gemeten, en dat kan in de hand werken dat je je stoerder gaat voordoen dan je je voelt of juist gaat onderduiken. Doen alsof je er niet bent, je niet laten gelden en niet voor jezelf opkomen omdat een ander dan heftig kan reageren en dat komt nu juist zo hard aan. Dus ga je dat vermijden.

De uitdaging voor jou als gevoelig mens is dus het erkennen van jezelf en dit als maatstaf te gaan nemen. Niet wat de omgeving verwacht van jou.

Maar hoe word je weerbaar? En sterker? Ten eerste: je weerbaarheid heeft niks te maken met ongevoeligheid. Het heeft te maken met het goed weten wat wel en niet klopt, en daarvoor te gaan staan. Je gaat dus niet proberen minder gevoelig te zijn, maar juist erkennen hoe jij je ergens bij voelt. Ten tweede: je mag ook begrip voor jezelf hebben als je daar moeite mee hebt. Je wil er graag bijhoren maar je voelt je toch anders. Wat te doen?

Het begint met goed luisteren naar jezelf. Dit doe je eerst helemaal voor jezelf. Wat vind ik nu echt belangrijk, en waar wil ik niet aan mee doen? Misschien heb je wel vrienden waarvan je eigenlijk voelt dat ze eigenlijk helemaal niet zo vriendeljk zijn. Wat doe je dan? Blijf je trouw aan jezelf of ga je maar mee omdat je bang bent alleen te komen te staan?

Doordat je je meer bewust bent van wat er onder de oppervlakte gebeurt kijk je dieper en stel je ook meer echte vragen. Dit geeft al een kracht en zorgt ervoor dat je de moed kunt vinden om je eigen weg te volgen. Je voelt het namelijk sterk als je afwijkt; je krijgt sneller stressklachten zoals buikpijn of hoofdlijn omdat je sterker reageert. Dus je moet wel :).

Mijn eigen ervaring is dat er juist een enorme kracht schuilt in de gevoeligheid, omdat je in feite meer meemaakt. Hierdoor leer je ook meer en je voelt dus juist hoe belangrijk het is om een stevige basis te hebben en dicht bij jezelf te blijven.

Toch kan het zijn dat je het fijn vindt als er iemand met meer ervaring meekijkt en meeluistert. Ik kan je leren om het gaan van je eigen weg om te zetten in concrete stappen, zodat je aan den lijve ervaart hoe het voelt als je echt voor jezelf kiest.